<< Go back

Asperges Asian Style

Yeah!! Het Asperge seizoen is weer begonnen!! Afgelopen weekeinde brachten we een bezoekje aan Limburg waar de grootste Aspergeteler van Nederland is gevestigd. We kregen een rondleiding en enorm veel witte en groene Asperges mee naar huis die net vers van het land gehaald waren. Witte Asperges zijn mijn favoriet, en dan natuurlijk die van Bert Keijzer hier van Texel, maar aangezien mijn vriend van origine Limburger is was het natuurlijk een must de meer zuiderlijk groeiende varianten ook te proeven.

spy offersNike Air Force 1 High

 

Witte asperges eet ik het liefste klassiek met een vers gekookte aardappel en een eigengemaakt sausje, omdat de smaak gewoon zo puur en lekker is dat er weinig toevoegingen nodig zijn. De groene variant gebruik ik meer voor wat experimentelere recepten. 

Heerlijk is het bijvoorbeeld om ze te stomen met verse vis. Ik maakte het gerecht met zalm en Aziatische kruiden, een heerlijke combinatie die ik je echt kan aanraden.

Wat heb je nodig voor twee personen:

- een kilo groene asperges

- twee mooie stukken zalm

- drie eetlepels sesamolie

- twee eetlepels sojasaus

- een stukje verse gember (1 cm)

- twee tenen (verse) knoflook

- 4 theelepels Shiracha Chilli Flakes ( Cape Herb & Spice) of andere Chili vlokken

- 1 eetlepel gembersiroop

- twee theelepels kardamompeulen

- 1 takje verse munt

- 1 eetlepel rijstazijn

- 4 eetlepels sesamzaad

 

Zo. Ik schrik eigenlijk wel van de lijst van ingrediënten die ik opnoem, maar je kan variëren. Neem bijvoorbeeld honing in plaats van gembersiroop of gewone azijn of citroensap in plaats van rijstazijn. Niet te moeilijk.

Hoe maak je het:

Zet een pan water op het vuur, en terwijl deze aan de kook gaat raken maak je de marinade. Meng in een vijzel (of blender) alle ingrediënten behalve de zalm en asperges. Zorg wel dat je de lijsten van de kardamompeulen verwijderd voordat je deze toevoegt. Snij ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperges af. Neem een stoommand en leg de asperges hierin voorzichtig naast elkaar. Plaats de stukken zalmfilet hier bovenop, strooi er een beetje chilivlokken overheen en leg de deksel op de stoommand. Zodra het water kookt plaats je de stoommand op de pan en laat je deze 10 minuten gaar stomen.

 

Bak ondertussen de sesamzaadjes in een steelpan (zonder olie) zachtjes bruin, blijf erbij want ze branden snel aan. Als de zaadjes een caramelkleur hebben zijn ze goed.

Schenk de marinade voorzichtig in een steelpan en laat deze zachtjes koken. Zodra de 10 minuten voor de asperges en zalm verstreken zijn leg je de zalm op het bord, de asperges leg je per 5 1 minuut in de marinade. Daarna plaats je voorzichtig de asperges naast de zalm. De resterende marinade kun je over de asperges heen schenken en als laatste strooi je de sesamzaadjes eroverheen.

 

Eet Smakelijk!

 

Tags: asperges,, asparagus,, asian,, recept,, recipe,