<< Go back

Picknick met Zilt Kombuis

Zilt Kombuis rolde vorige maand naar De VerzamelPost om daar voor een groep van 70 internationale studenten een picknick te verzorgen. En ik was er bij als fotograaf! De studenten werden getrakteerd op een lunch met ingrediënten afkomstig van de zilte bodem op Texel.

marcfoods7


Mysneakers2020 Wmns adidas ZX 2K Boost White/Silver-Pink FY2013 For Sale

De gerechten waren heerlijk! We werden getrakteerd op een soepje van ijskruid. Van de cake van lamsoor werd ik heel enthousiast. Maar Ó de pasta met lamsoorpesto en zeekraal smaakte ook zo bijzonder!

marcfoods6
Op kleedjes in de tuin genoten de studenten zichtbaar van alle gerechten die voor hun waren klaargemaakt. De picknick was voor de studenten een onderdeel van hun reis door Europa. Tijdens deze reis gaan ze onderwerpen langs die voor hun interessant zijn. Eén daarvan is de verzilting, het thema van de picknick.

marcfoods11
Wist je dat verzilting wereldwijd een steeds groter probleem wordt? Door bijvoorbeeld overstromingen van de zee worden steeds meer gebieden ongeschikt voor de landbouw. In landen waar een voedseltekort heerst zorgt dit voor grote problemen.

marcfoods5

Zilt Proefbedrijf
Marc van Rijsselberghe stelde zich als biologisch-dynamische agrariër jaren geleden de vraag hoe hij de verzilting kon benutten. Door middel van experimenten ontdekte Marc dat verzilting geen obstakel voor de landbouw hoeft te vormen. Zilte gronden zijn met de juiste benadering geschikt als akker voor pure en gezonde producten. De jaarlijkse oogst bestaat inmiddels uit zilte groenten en zilte aardappels. Stuk voor stuk producten die een bijzondere smaak en verhaal met zich mee dragen.

Met de uitkomsten van de experimenten die Marc uitvoerden heeft hij de interesse gewekt van vele internationale organisaties. Niet gek, want over de hele wereld zouden zilte gebieden ingezet kunnen worden ter vermindering van de hongersnood. Daarnaast vormen zilte groenten de bodem voor gezondheid. Ze zitten namelijk vol calcium, ijzer en natrium en werken ook nog eens bloedzuiverend en desinfecterend. De producten van MarcFoods krijgen steeds meer verkooppunten in Nederland, bijvoorbeeld in de EkoPlaza's.

In mijn keuken kook ik steeds vaker met zilte groente. Een salade wordt veel smakelijker door de toevoeging van lamsoor en ijskruid. Maar het combineert ook uitstekend met vis of als bijzondere groente in pasta. 

Tags: marc,, zilt,, kombuis,