<< Go back

Oesters to go!

Je vind ze heerlijk of je haat ze. De zilte smaak van frisse versheid met een melkachtige noot of gewoon een hap snot of een slok zeewater wat je net iets te glibberig naar binnen moet werken. Er is geen middenweg. Je bent voor of tegen. Oesters zijn een kwestie van liefde of haat. Oesters zijn ook decadent. Een luxeproduct wat je feestje net een beetje extra allure geeft zoals kaviaar en truffel. 

spy offersNike

 

Ik hou van oesters. De eerste keer dat ik een oester at was in Parijs in een upperclass restaurant waar ze geserveerd werden met andere zeevruchten en zuurkool uit de Elsace. Heerlijk met rodewijnazijn en een fijngesnipperd uitje.  Maar hoe leuk is het om zelf je oesters te vinden? 

Hier op Texel zijn een aantal "Oesterriffen" waar de Japanse oesters van september t/m juni goed te vinden zijn. En in het kader van lekker lokaal eten leek mij het erg leuk om ze gewoon zelf uit de natuur te halen. Visnetje en schep mee, niets decadents...

En Yezz!! Na 40 krabben, 100 mossels en hele vieze voeten vonden we een rif.  Oesters genoeg en we namen er een aantal mee naar huis.

Maargoed, en dan? Schoonmaken met ijswater en vervolgens the tricky part...het openen. 

Oesters openen is een koud kunstje als je maar voorzichtig bent. Leg een theedoek op de oester met de bolle kant naar beneden. (Hier behoud de oester zijn vocht). Duw met je hand op de oester en snijdt voorzichtig met je oestermes de meest puntige kant in. Snij altijd naar beneden en niet richting je plos om slagaderlijke bloedingen te voorkomen.  Snijdt een kwartslag omhoog  en de schelp is los. Vervolgens ga je met je mes onder de oester langs et voila! Wij rookten de oesters met een klontje boter op de barbeque. Ik kocht nog wat grote garnalen om de maaltijd compleet te maken.

 

Op Texel is een ervaren mosselkenner die samen met jou graag het wad opgaat, een superleuk familie- of bedrijfsuitje! Check hier de website: http://www.detesselseoesterman.nl