<< Go back

DIY Rode Peper Chutney

Ik ben gek op Spicy Food....

In mijn koelkast vindt je dus ook allerlei soorten heetmakers, zoals bijvoorbeeld Harissa voor de Noord Afrikaanse gerechten, Tabasco voor Spaans en Italiaans, Wasabi voor Japans en een halve plank vol Sambal soorten.

Omdat de Rode peperplant die ik (dus ook om bovenstaande reden) vorig jaar voor mijn verjaardag kreeg al behoorlijk wat pepers geeft ben ik aan de slag gegaan en maakte ik Rode Peper Chutney.

 

Vanuit Engeland nam ik de laatste keer een potje mee, heerlijk bij een broodje oude kaas of geroosterd vlees, maar natuurlijk vol met suikers en allerlei spannende E-nummers die ik liever oversla, vandaar dus mijn eigen variant. 

Deze Chutney is behoorlijk aan de pittige kant, maar je kunt natuurlijk ook de aantallen van de ingredienten veranderen, (bijvoorbeeld minder pepers en meer tomaten) voor een mildere versie.

Wat heb je nodig:

- 8 rode pepers

- 2 rode uien

- 2 teentjes knoflook

- 5 vleestomaten

- 1 appel

- 2 eetlepels rode paprika poeder

- 2 bosuitjes

- verse kruiden

- het sap van 1 limoen

- een beetje zout

Snijd alle ingredienten in kleine stukjes. Ik gebruikte een foodprocessor, maar uiteraard kan het ook met de hand. Zorg in ieder geval wel dat je (vooral de pepers) klein snijdt, zodat je straks niet een halve rode peper in je mond hebt.

De zaadjes van de rode peper heb ik erbij gelaten, deze kun je ook verwijderen als je het geheel wat minder pittig wilt hebben.

Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de rode ui en knoflook glazig.

Voeg daarna de pepers, tomaten, verse kruiden, paprikapoeder en limoensap toe.

Als kruiden gebruikte ik rozemarijn en salie omdat ik die toevallig in de tuin had, maar peterselie en bieslook lijken mij ook erg lekker.

Laat dit geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.

Als laatste voeg je de appel, een beetje zout en de bosuitjes toe. Laat dit geheel nog twee minuten koken.

Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in een schaal, laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.

Giet het mengsel in een (liefst gesterriliseerde) weckpot,draai hem goed dicht en plaats het in de koelkast.

Je kunt uiteraard meteen genieten van je Rode Peper Chutney, en mits je de pot goed hebt gesterriliseerd kun je er zeker nog een maand van genieten.

 

 

 

 

Tags: limoen,, koken,, DIY,, rode peper,, Chutney